Menu

Home

Ontvangst info
Scanner info
Woordenboek
Apparatuur
Modificaties

Luisteren
Frequenties
PMR kanalen
Data kanalen
Nood kanalen
Luchtvaart
Scheepvaart
Digitaal
Mystery

Downloads
Audio samples
Software

Theorie
Ontvanger
Modulatie
Golven
Projecten


Scanner tuning

Antenne

De standaard rubberen duck antenne.

De standaard meegeleverde bij handscanners is een zwarte rubberen antenne, de zogenaamde duck-antenne. Deze antenne heeft als voordeel dat ze speciaal voor handscanners zijn ontworpen. Ze hebben dus al zeer goede ontvangstseigenschappen.

De zendstations waarbij je de squelch bijna volledig moet opendraaien, kunnen toch 'zuiver' ontvangen worden met een gepiekte antenne. Zo'n antenne is in tegenstelling tot de duck-antenne niet breedbandig maar heeft de beste ontvangsteigenschappen in een kleiner deel van het frequentiespectrum.
Er bestaan instelbare antennes (telescopisch) waarvan de lengte kan worden aangepast in functie van de te ontvangen frequentieband. Simpel gezegd: hoe kleiner de lengte van de antenne, hoe beter de ontvangst op de hogere frequenties en omgekeerd.

Dit is een buitenantenne voor een basisscanner! Wanneer verder afgelegen zendstations of zenders met laag vermogen ontvangen willen worden, is een buitenantenne aangewezen. Deze kan een discone-, een groundplane-, een dipool- of een richtantenne zijn. Meer info zie antennepagina.
In ieder geval: voor het beste resultaat dient de antenne steeds zo hoog mogelijk en in 'vrij zicht' geplaatst te worden.

Een goede antenne is niet alles. De verbinding van de antenne naar de ontvanger is minstens even belangrijk. De coaxkabel moet zo kort mogelijk gehouden worden. Ook de soort coaxkabel is belangrijk. Standaard wordt RG-58 gebruikt, veel betere coax zijn de 'Aircom' & 'Aircell7'. Deze laatste soort hebben minder verzwakking dan de RG-58.
-- mijn Rx antennes -- klik om te vergroten --

Zelfgemaakte antennes

Dipool

Deze antenne is een zelfgemaakte 1/4golf dipool-antenne gepiekt op 160 MHz. De antenne bestaat uit twee 1/4golflengte koperen staven die ondergebracht zijn in een pvc-buis.
dipool antenne


Breedband versterkers

Wil je nog meer zenders van verdere locaties ontvangen dan kan de antenne gecombineerd worden met een breedbandversterker. Zo'n module versterkt het binnenkomend signaal met 12 dB! Het wordt tussen antenne en scanner aangesloten. Ook hier moet worden gelet op het frequentiebereik waarin de versterker werkt. De meeste versterker die worden verkocht hebben wel een groot bereik maar zijn erg duur. Zelf maken dan maar!! Hieronder staat een schema van een breedbandversterker met maximaal 18 dB winst en met een in- uitgangsimpedantie van 75 ohm. Zoiets maken vereist natuurlijk wel wat kennis van elektronica en HF-technieken.

Discriminatoruitgang

Indien je data wil decoderen met een radioscanner moet de discriminatorpin naar buiten worden gebracht. In de UBC220XLT is dat pin 9 van het ontvanger-IC: 'MC3361'. Alles over discriminatoruitgangen, klik hier.
recovered audio pin 9 discriminatoruitgang modificatie met LDF filter

Frequentiebereik uitbreiden

Hier wordt de 'uitbreider', net als bij de versterker, aangesloten tussen antenne en scanner. Het werkt als volgt:
De antenne ontvangt een signaal van bvb 15 MHz. De scanner met bvb een bereik van 66-956 MHz kan dit niet ontvangen. Maar door een frequentie van 110 MHz te mengen bij het ingangssignaal van 15 MHz worden beide frequenties opgeteld met als resultaat: 15 + 110 MHz = 125 MHz. Deze frequentie kan de scanner wel ontvangen. Op het scherm verschijnt wel 125 MHz, maar eigenlijk ontvang je met de uitbreider de frequentie die 110 MHz kleiner is dan die op het scherm staat.
Ook hier is een schema van beschikbaar om zelf in elkaar te knutselen.

Auto opname (hardwarematig)

Indien er een geluidssignaal, afkomstig van de scanner-hoofdtelefoonuitgang, op de audioIN wordt aangeboden, dan wordt dit signaal versterkt door een inverterende versterker (IC1a). Dit versterkt signaal wordt dan weer naar een compatator (IC1b) gevoerd. Als het signaal 'hoog' genoeg is (met potentiometer regelbaar), dan wordt de uitgang van de comparator 'hoog' en gaat de schakeltransistor geleiden en het relais trekt aan, om zo een recorder in- en uit te schakelen.

Klik voor ware grootte !

Gerelateerd

Feedback
. . . Altijd in opbouw . . .
Laatst gewijzigd: 24-10-2012


--Linkbanner van deze site--

Ontwerp & beheer : "nomoresecrets", juli 2003 - oktober 2012
Best bekeken met 1024x768 schermresolutie.