Menu

Home
Nieuws

Ontvangst info
Scanner info
Woordenboek
Apparatuur
Modificaties

Luisteren
Frequenties
PMR kanalen
Data kanalen
Nood kanalen
Luchtvaart
Scheepvaart
Digitaal
Mystery

Downloads
Audio samples
Software

Theorie
Ontvanger
Modulatie
Golven
Projecten


Wireless / Radiocommunicatie nieuws

Voortaan alle nieuwsberichten via Twitter !

09-12-2011

Het einde nadert voor de 927 kHz (middengolf)

Op oudejaarsavond even voor middernacht verdwijnt er een vast begrip uit de ether. Dan stoppen de middengolfuitzendingen van Radio Vlaanderen Internationaal op 927 kHz.

De besprekingen over de kersverse beheersovereenkomst bij de openbare omroep namen de laatste twijfels weg. In het kader van een verregaande besparingsronde kreeg de oprichting van een derde televisienet, met de jeugd als doelgroep, financiële prioriteit. Gezien het indrukwekkende kostenplaatje van de AM-zender,werd daarom Radio Vlaanderen Internationaal opgeofferd.

Niet enkel is het geld op, er zijn al jaren problemen met de vergunning in Wolvertem Meise. Ook de naaste buren zullen niet klagen. Het gebeurde wel meer dat het vuur uit de garagepoorten knetterde op het ritme van de muziek. Sinds de 1512 kHz uit de lucht is, was het al een stuk rustiger, nu moet ook de 927 er aan geloven.

Intussen verkeert de eigenaar van de zenders in Wolvertem, Norking in de grootste onzekerheid over de toekomst. Bovendien zou, volgens de zender zich in een niet al te beste staat bevinden. Vooral tijdens de nachturen zou de modulatie van het signaal niet echt bijgestuurd klinken. Dit laat vermoeden dat er geen plannen zijn om nog verdere uitzendingen te verzorgen. Op de reservezender na, zijn beide zenders ook stokoud.

De website van RVI gaat overigens enkel melden dat de uitzendingen op 927 kHz gestopt zijn. Voor het aanbod van Radio 1 en Radio 2 wil men de luisteraars naar het internet en naar de satelliet verwijzen.Radio Vlaanderen en Radio Vlaanderen Info worden dus gewoon op satelliet gezet ter vervanging.

Geniet intussen hieronder van deze foto's (Lex Vosselaer) die nog nooit eerder werden gepubliceerd.Vanaf 1 januari 2012 is middengolf in Vlaanderen alleen nog pure radio nostalgie !

bron, volledig artikel: muziekmuseum


29-11-2011

Belgacom, Mobistar, KPN Belgium, BUCD investeren in 4G-licenties

Gisteren veilde het BIPT 4G-licenties. Vier bedrijven hebben een 4G-licentie in de wacht gesleept, waaronder Belgacom, Mobistar, KPN Belgium/BASE en BUCD. Het Canadese Craig Wireless Belgium heeft geen licentie gekocht. De veiling bracht 77,75 miljoen euro op.

De verdeling in de 2,6 GHz frequentieband is als volgt:

* Belgacom/Proximus: 2 x 20 MHz FTD (20,22 miljoen euro);
* Mobistar: 2 x 20 MHz FTD (20,02 miljoen euro);
* KPN Belgium/BASE: 2 x 15MHz FDD (15 miljoen euro);
* BUCD: 45 MHz TDD (22,51 miljoen euro).

De licenties zijn geldig vanaf midden (1 juli) volgend jaar. Belgacom (test momenteel LTE in de 1,8 GHz frequentieband), Mobistar en KPN Belgium kunnen vanaf dan LTE-diensten, met snelheden tot 100 Mbps aanbieden. BUCD heeft frequenties gekocht om WiMax aan te bieden.

bron: userbase.be


23-08-2011

Geen geld voor radio's hulpdiensten

Astrid, de beheerder van het communicatienetwerk van alle politie- en hulpdiensten in België, verkeert in geldnood. In die mate dat de beheerder openlijk toegeeft dat hij weet heeft van 75 probleemgebieden met het bereik van draagbare radio's. Dat vernam De Tijd en bevestigt Astrid-woordvoerder Frederik Langhendries. Tijdens de recente brand op de Kalmthoutse Heide was er een probleem met het bereik van het Astrid-communicatiesysteem. Maar de lijst met soortgelijke probleemgebieden is dus veel langer. "Die 75 problemen zijn heel divers", zegt Langhendries. "Het gaat zowel om problemen met de dekking van de radiotoestellen in wagens als van de draagbare toestellen. Ook de locaties zijn zeer uiteenlopend, gaande van bosrijke gebieden tot welbepaalde gebouwen."

Al drie opeenvolgende jaren (2009, 2010 en 2011) zijn de subsidies voor de nodige investeringen uitgebleven. "De weigering van de federale overheid betekent een echte tegenvaller. De gevolgen van de drastische cost cutting kunnen echter dramatisch zijn. Er is verzaakt aan aanwervingen die absoluut noodzakelijk zijn om tegemoet te komen aan de kwaliteitseisen, die nodig zijn om de betrouwbaarheid van de dienst- verlening te bewaken.

In het geval van een zware technische crisis beschikt het netwerk bovendien niet over een datacentrum om naar uit te wijken. Dat is een besparing op de uitgaven, maar onze veeleisende gebruikers lopen aanzienlijke risico's", luidt het.

bron: hln.be


17-07-2011

VRT schrapt Radio Vlaanderen Internationaal (RVI)

Bijltjesdag bij de VRT. De VRT-top wil kost wat kost zijn derde net lanceren, maar nu de Vlaamse regering via de nieuwe beheersovereenkomst niet met het nodige geld over de brug lijkt te komen, moeten er elders budget vrijgemaakt worden. En zo wordt binnenkort de stekker uit Radio Vlaanderen Internationaal (RVI) getrokken...

In een ontwerptekst die De Standaard kon inkijken duikt een nieuw gegeven op: het stopzetten van Radio Vlaanderen Internationaal. De voorbije dagen meldde de krant al dat het derde VRT-kanaal slechts een 'light'-versie zal worden aangezien er binnen de Vlaamse regering te weinig steun werd gevonden.

Om die 'light'-versie nu toch van de grond te krijgen, moet er elders geld gezocht worden. Niet geheel onverwacht verdwijnen de digitale kanalen Eén+, Canvas+ en Ketnet+, maar het stopzetten van de internationale radiozender RVI komt wel als een verrassing. In de nieuwe ontwerptekst staat dat de zender overbodig is geworden in het internettijdperk. Wordt vervolgd...

bron: tv-visie.be; De Standaard


01-07-2011

Gsm bestaat 20 jaar

Eerste open standaard

In Finland vond op 1 juli 1991 het eerste commerciële gsm-gesprek plaats. De eerste woorden waren vermoedelijk "Je gelooft nooit waar ik nu sta."

Dat eerste gesprek, vandaag exact twintig jaar geleden, werd gevoerd tussen de toenmalige Finse premier Harri Holkeri en Kaarina Suonio, destijds viceminister van de stad Tampere. Het netwerk van die tijd werd gebouwd door Telenokia en Siemens, vandaag bekend als de samenwerking Nokia-Siemens.


De gsm-standaard werd enkele jaren eerder in 1987 aangenomen als Europese standaard die zowel gesprekken als data kon vervoeren. Daardoor werd het onder meer mogelijk om sms-berichten te versturen.

Mobilofoon

Op de foto zie je Holkeri tijdens het eerste gesprek. Twintig jaar geleden waren gsm-toestellen echter nog niet de kleine telefoons die we vandaag kennen. Zo sprak men aanvankelijk onder meer over de zogenoemde mobilofoon, een telefoon die is ingebouwd in de wagen.

"Gsm was de eerste digitale technologie gebaseerd op open standaarden die de wijde verspreiding van mobiele telefoons mogelijk maakte", zegt Pekka Soini, hoofd corporate development bij Nokia Siemens Networks.

In de eerste tien jaar, tot 2001, steeg het aantal gsm-gebruikers tot vijfhonderd miljoen. Vandaag zijn dat er volgens Nokia-Siemens 4,4 miljard. Elke dag komen er één miljoen gebruikers bij. Een groei waar zelfs Facebook niet aan kan tippen.

bron: zdnet.be


28-06-2011

Belgacom rolt 4G uit

Gratis wifi via Fon

Belgacom gaat als eerste een 4G-netwerk uitrollen in België. Tegelijk kunnen klanten gratis gebruikmaken van het wifinetwerk van Fon.

De uitrol van 4G (ook wel LTE genoemd) begint in Hasselt, Bergen, Waver en het industriepark van Haasrode. Hiermee kan je tot tien keer sneller internetten dan nu met 3G mogelijk is. Dat maakt toepassingen zoals mobiele videostreaming mogelijk.

Belgacom heeft voor dit 4G-netwerk geen extra licentie nodig omdat het wordt uitgerold op de 1.800 MHz-frequentie. In maart besliste het BIPT dat operatoren in afwachting van de veiling van die licenties, specifiek om het 2.600 MHz-spectrum te mogen gebruiken, 4G mogen uitrollen via bestaande frequenties.

Testperiode

In eerste instantie wordt het aanbod getest bij een beperkte groep professionele klanten. Onder meer De Lijn zal de snelle mobiele verbinding testen met behulp van 4G USB-modems. Als de vraag en het aantal 4G-toestellen (zoals tablets en smartphones) toeneemt, komt er een commercieel aanbod.

Fon

Tegelijk doet Belgacom een interessante zet voor mobiele surfers. Het telecombedrijf sluit een samenwerking met het Spaanse Fon. Die laatste heeft een wereldwijd netwerk van wifinetwerken die je als Fon-lid gratis mag gebruiken.

Concreet gaat de B-box, de draadloze modem van Belgacom, twee netwerken creëren. Eén voor privégebruik en één dat toegankelijk is voor andere leden van de Fon Wifi Community. Daardoor kunnen Belgacomklanten zich registreren en als Fon-lid de draadloze netwerken van andere leden in België en het buitenland gratis gebruiken.

De dienst wordt in de loop van dit jaar gelanceerd. Volgens Belgacom heeft Fon wereldwijd meer dan vier miljoen leden. Maar door de uitbreiding naar bijna elke Belgacom-modem komen daar in België alleen al enkele honderdduizenden hotspots bij.

bron: zdnet.be


27-06-2011

Telenet en Voo bevestigen bod op gsm-licentie

Willen ook 2G-spectrum

De Vlaamse en Waalse kabelbedrijven Telenet en Voo hebben samen een bod ingediend op de vierde gsm-licentie (3G). Dat heeft Telenet bevestigd.

De deadline van de veiling door de Belgische telecomregulator BIPT verliep om tien uur vanmorgen. Telenet en Tecteo (de uitbater van Voo) werken samen via de vennootschap Telenet Tecteo Bidco. Ze hadden al eerder te kennen gegeven dat ze, als enige, een bod wilden uitbrengen. Dat ze het minimumbedrag bieden, is dus geen verrassing. Het gaat om 71,5 miljoen euro voor zowel Telenet als Tecteo.

Indien Telenet de licentie officieel toegekend krijgt, wordt het de vierde en laatste erkende operator voor zogenaamde 3G-diensten, mobilofonie van de derde generatie. Proximus, Mobistar en Base sleepten zo'n licentie tien jaar geleden al in de wacht.

Kosten gedeeld

Telenet zegt in een persbericht dat het "ideaal gepositioneerd is om te profiteren van de verwachte groei in mobiel dataverkeer". Die markt kan nog groeien omdat de concurrentie tussen de drie huidige operatoren te weinig speelt, zegt het bedrijf.

Telenet gaat ervan uit dat de impact op zijn vrije kasstroom beperkt zal zijn, aangezien de betaling van de licenties via jaarlijkse aflossingen over de hele duur van de licenties (tien jaar) zal gebeuren. Bovendien worden de kosten gedeeld met Tecteo. De gemiddelde geannualiseerde licentiekosten en gebruiksvergoedingen zouden ongeveer 11,4 miljoen euro per jaar bedragen over de periode 2011-2020.

Voor de periode 2011-2014 voorziet Telenet totale jaarkosten van ongeveer 8,0 miljoen euro, wat zal stijgen tot ongeveer 13,8 miljoen euro vanaf 2015, wanneer de call-optie op het 2G-spectrum van kracht wordt.

2G-spectrum

Telenet en Voo zijn ook van plan het 2G-spectrum te kopen dat in november 2015 vrijkomt. De bedrijven beschikken daarvoor over een call-optie. De prijs daarvan zal voor elk 31,5 miljoen euro bedragen. De 2G-licentie verloopt samen met de 3G-licentie in 2015.

bron: zdnet.be


24-06-2011

Gratis wifi op Rock Werchter

10 minuten

Wie volgende week naar Rock Werchter afzakt kan daar gratis wifi gebruiken.

De organisatie van Rock Werchter laat weten dat ze ter hoogte van de picknickbanken op het festivalterrein een grote hotspot zal plaatsen. Daardoor kunnen er tot zesduizend festivalgangers tegelijkertijd draadloos surfen.

Het initiatief gaat uit van Rock Werchter en Jupiler. Het internetten is wel beperkt tot tien minuten, al is het niet duidelijk of het om tien minuten per dag of gespreid over het hele festival gaat.

Het initiatief zal wellicht verlossing bieden voor eigenaars van smartphones. Door de enorme drukte is het immers niet altijd evident dat het gsm-netwerk vlot werkt. Anderzijds is de kans zeer klein dat je smartphonebatterij het tot na de tweede festivaldag uithoudt.

bron: zdnet.be


24-06-2011

EU breidt navigatiesysteem Galileo uit

Meer satellieten, minder geld

Galileo, het navigatiesysteem van de EU, zal toch meer satellieten krijgen. Tegelijk daalt de prijs.

De Europese Commissie maakte deze week bekend dat Galileo in totaal 4,8 miljard euro zal kosten; dat is vijfhonderd miljoen euro minder dan eerst werd geschat. Galileo is de tegenhanger van het gps-systeem. Met het project wil Europa minder afhankelijk zijn van de Amerikaanse technologie.

Met minder uitgaven slaagt Europa er wel in om zes satellieten meer te lanceren dan aanvankelijk voorzien. Zo komen er in totaal 24 kunstmanen, waarvan de eerste in 2014 operationeel moet zijn. Al zijn dat er nog steeds zes minder dan de dertig die men enkele jaren geleden had gepland.

Volgens Reuters slaagde de EU in haar opzet door kosten te optimaliseren en door vanuit de industrie betere prijzen te krijgen. De EU zelf verwacht dat het megaproject voor zestig miljard euro zal bijdragen aan de Europese economie in de komende twintig jaar.

Galileo heeft de laatste jaren een hobbelig parcours afgelegd. Het project zou aanvankelijk door Europa en door de privésector worden betaald, maar die laatste was daar niet meteen enthousiast over. Daardoor moest de EU andere mogelijkheden bekijken.

bron: zdnet.be


14-06-2011

Eetbare RFID in maaltijd van de toekomst

Lunch 2.0

Een maaltijd kopen, bereiden en eten kan binnenkort revolutionair veranderen. Met eetbare RFID's kan je elk stukje voedsel traceren.

Het concept wordt uitgewerkt door design-ingenieurstudent Hannes Harms aan de Royal College of Art in Londen. Zijn concept, NutriSmart, combineert de traceringsmogelijkheden van RFID met eten in al zijn aspecten.

RFID, dat staat voor radio frequency identification, is niet nieuw. Het zijn kleine tags die we vandaag onder meer terugvinden in skipassen. Omdat ze zo klein en relatief goedkoop zijn, duiken ze onder meer op als antidiefstalsysteem in winkels.

Kodak heeft tegenwoordig eetbare RFID-tags ontwikkeld, en daar gaat Harms nu mee aan de slag.

Zijn prototype toont hoe RFID de barcode kan vervangen. Hierbij kan je onmiddellijk opvragen hoeveel calorieën een bepaald product heeft. Maar er is meer mogelijk. Omdat RFID kan communiceren met de omgeving, kan getagd voedsel automatisch aan je koelkast laten weten wanneer het vervalt. Of je kan een oven automatisch het juiste programma laten starten.Het zal wellicht nog lang duren voordat RFID zich helemaal in onze keuken nestelt. Toch mogen domoticafans er zeker van zijn dat ze op termijn via hun smartphone (of koelkast) aflezen of het gerecht voor hun neus wel in hun dieet past.

bron: zdnet.be


24-02-2011

Fluxys schenkt radio’s aan Rode Kruis

Fluxys vernieuwt zijn radiopark en besloot 100 radio’s weg te schenken aan het Rode Kruis. Begin februari werden de radio’s overhandigd. Georges Maes van Fluxys: ‘Wij hebben onze toestellen vervangen door explosieveilige toestellen, de veiligste optie in onze business. Onze ASTRID-toestellen zijn echter nog maar 2 of 3 jaar oud. Aangezien er niet echt een tweedehandsmarkt voor digitale radio’s bestaat, zochten we een organisatie die er nog iets goeds mee kon doen. Zo zijn we bij het Rode Kruis terechtgekomen.’

Inschakelen bij interventies

Jean-Pierre Vanelslander, hoofd hulpdiensten van het Vlaamse Rode Kruis, is uiteraard heel tevreden over het gebaar van Fluxys: ‘Voor een kleinere organisatie als de onze is de aankoop van radio’s een vrij zware investering. Met de 226 radio’s en 325 pagers waarover we nu beschikken, kunnen we niet alle diensten uitrusten. De 50 extra radio’s zijn dus welkom. We zullen ze gebruiken in de voertuigen van de snelle interventieteams die in actie komen bij rampen.’

Ook bij het Franstalige Rode Kruis hebben ze de knoop al doorgehakt. Robert Javaux, hoofd hulpdiensten: ‘De apparatuur die ons wordt geschonken, vormt een aanvulling op de uitrusting van onze snelle interventievoertuigen en van onze ambulances. Het andere deel van de radio’s is bestemd voor de communicatie bij de preventie tijdens megamanifestaties zoals de Formule 1-wedstrijd van Francorchamps of de City Parade. Onze mensen op het terrein blijven voorlopig wel nog met VHF-zenders werken. Sommige van onze voertuigen en sommige leden van ons omkaderend personeel hadden al een ASTRID-radio. Dankzij de 50 toestellen van Fluxys zullen we onze apparatuur efficiënt kunnen vervolledigen.’

bron: astrid.be


21-02-2011

Doorbraak verdubbelt prestaties WiFi

Leve de wetenschap want die zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de performantie van de WiFi (en zelfs die van draadloze data) netwerken verdubbeld wordt.

Wetenschappers hebben tijdens een demonstratie een radio laten zien die tegelijk kan zenden en ontvangen op dezelfde frequentie. Iets wat eerder nooit mogelijk was. Vandaar ook bijvoorbeeld piloten die met elkaar communiceren altijd "over" moeten zeggen, om duidelijk te maken dat men van "zendende" modus overschakelt naar "luisterende" modus.

Het nieuwe systeem heeft de manier waarop over zenden en ontvangen gedacht werd, op zijn kop gezet. Daarbij wordt de mens geïmiteerd, met name de manier waarop hij het geluid van zijn eigen stem kan herkennen in een gesprek. Wie geïnteresseerd is in de juiste werkwijze van deze technologie moet het artikel bij PCPro zeker lezen. Wij zelf zijn al lang blij met het vooruitzicht op goedkopere en snellere draadloze netwerken...

bron: radiovisie.eu


17-02-2011

Zware zonnestorm verstoort radiocommunicatie in China

De zwaarste zonnestorm in vier jaar tijd heeft in het zuiden van China geleid tot verstoring van de radiocommunicatie. Dat hebben staatsmedia gemeld. Chinese experts denken dat de problemen nog wel drie dagen kunnen duren. Bij ons zijn er nog geen problemen gemeld, al kunnen die later vandaag nog optreden. Een zonnestorm bestaat uit protonen en elektronen die loskomen van de zon en met enorme snelheid de kosmos in worden geslingerd. De deeltjes kunnen in de buurt van de polen de aarde bereiken en krijgen daar een elektrische lading.

2003
De afgelopen jaren is de zon niet erg actief geweest. De laatste keer dat de zon een grote wolk geladen deeltjes richting aarde schoot was in 2003. Toen viel in Zweden de elektriciteit uit en hielden navigatiesystemen van vliegtuigen ermee op.

Luchtvaart
De aarde krijgt vandaag de effecten van de zonnestorm te verwerken. De kans is groot dat gps-systemen in bijvoorbeeld auto's en op mobiele apparatuur met storingen te maken krijgen. Ook dreigen problemen met het radioverkeer in de luchtvaart.

bron: hln.be


16-02-2011

Sterrenwacht waarschuwt voor "extreem ruimteweer"

Bij de Koninklijke Sterrenwacht (KSB) zijn afgelopen nacht de automatische alarmsystemen in werking getreden: op de Zon is een extreme zonnevlam waargenomen. Dat meldt de KSB, die waarschuwt voor een mogelijke impact voor onze planeet. De vorige zonnevlam van die grootte dateert van december 2006. Sommigen opperden in 2009 zelfs dat de Zon zogenaamd "dood" zou zijn. Maar niets is minder waar, aldus de KSB.

Volgens de gespecialiseerde website spaceweater.com deed zich de eerste zogenaamde "x-flare" voor van de nieuwe zonnecyclus (die 11 jaar duurt), de 24ste cyclus. De piek was om 02.56 uur Belgische tijd.

De KSB waarschuwt op basis van satellietgegevens, onder andere van de Belgische Proba-2 satelliet, dat een plasmawolk zich richting Aarde voortbeweegt met een vermoedelijke snelheid van 1.000 km/s. Die wolk zal de Aarde donderdag treffen. Een satelliet die zich vlak voor de Aarde in het zicht van de Zon bevindt heeft ook reeds een stroom van energetische deeltjes waargenomen. Voorlopig is het stormniveau niet bereikt, voegt de KSB eraan toe.

bron: hln.be


14-02-2011

Noorwegen: einde analoge radio in 2017

Terwijl er in diverse Europese landen maar geen besluit kan worden genomen over de invoering van digitale radio, mede vanwege het beperkte aanbod digitale ontvangers, gaat de regering van Noorwegen een nieuwe stap zetten naar de (volledige) uitschakeling van analoge ontvangst.

Alle commerciële analoge FM-uitzendingen moeten tegen 2017 gestopt zijn. Enkel lokale radiostations zullen de mogelijkheid behouden om analoog te blijven uitzenden. In Noorwegen is het gebruik van de AM nu reeds gestaakt. De reden voor deze nieuwe stap heeft te maken met de verwachting dat in 2015 de helft van de inwoners over een DAB- ontvanger, internet of een digitaal televisienetwerk zal beschikken.

Noorwegen is een van de landen waar men al heel vroeg met digitale ontvangst bezig was. Reeds in 1995 startte de Norwegian Broadcasting Corporation (NRK) er het eerste digitale radiostation dat bovendien de klok rond te ontvangen was.

bron: radiovisie.eu


21-01-2011

Enkele ASTRID-masten ingesneeuwd

De zware en wekenlange sneeuwval in december, gevolgd door zware overstromingen, betekenden in heel België extra werk voor de hulp- en veiligheidsdiensten. Dat communicatie tijdens dergelijke periodes cruciaal is, hoeven we u niet te vertellen. Voor het ASTRID-netwerk was het vooral bibberen in het weekend van 19 december. Dankzij de inspanningen van heel wat mensen bleef de hinder echter beperkt tot één uitgevallen mast, die enkele uren tot een verminderde radiodekking leidde in de regio rond Hamoir in de provincie Luik.

Noodgeneratoren
Een sneeuwstorm op zondag 19 december leidde in verschillende regio’s tot algemene stroompannes waardoor ook dertien ASTRID-basisstations in de provincies Luik, Henegouwen en Namen tijdelijk zonder stroom kwamen te zitten. Als dat gebeurt, schakelen de basisstation over op reservebatterijen, zodat ze blijven functioneren. Vanuit het ASTRID Service Centre (ASC) werd beslist om twee basisstations waar de problemen bleven aanhouden, uit te rusten met noodgeneratoren.

Helpende handen
‘Deze basisstations waren echter moeilijk bereikbaar door de sneeuwval,’ licht Dominique Buslot, hoofd van het ASC, toe. ‘Gelukkig konden we rekenen op gemeentediensten, politie en brandweer om de weg naar enkele basisstations vrij te maken’. Zo zorgde de brandweer van Beaumont ervoor dat de sneeuw op de weg naar de ASTRID-site geruimd werd. ‘We hebben de gemeentediensten gebeld, en die hebben voor een tractor met een laadschep gezorgd,’ zegt dienstchef sergeant Lutz. ‘Omdat het basisstation dicht bij de rijweg ligt, was het een kleine moeite om de toegang sneeuwvrij te maken.’

Dominique Buslot: ‘Dankzij die goede samenwerking is enkel het basisstation van Hamoir, in de provincie Luik, enkele uren buiten werking geweest. Via de basisstations in de buurt kon er echter op elk moment nog gecommuniceerd worden.’

Extra radioverkeer
De sneeuw zorgde vanzelfsprekend ook voor heel wat extra verkeer op het netwerk. Op de piekmomenten was er 75% meer radiocommunicatie dan normaal. Dat leverde op enkele plaatsen in de loop van zondag 19 december gedurende twee uur een beperkte mate van queueing op.

bron: astrid.be


15-05-2009

Nauwkeurigheid gps komt vanaf 2010 in gevaar

Canadese wetenschappers hebben berekend dat de nauwkeurigheid van het gps-systeem vanaf 2010 in gevaar dreigt te komen als het Amerikaanse leger de komende jaren geen vaart zet achter het lanceren van meer GPS III-satellieten.

GPS III-satellietDe waarschuwingen over een mogelijk falend gps-systeem zijn afkomstig van een team landmeetkundigen van het meetinstituut Natural Recources Canada. Zij gebruiken zeer gevoelige gps-apparatuur om bewegingen van de aarde te meten. De apparatuur kan verschuivingen tot 1mm per jaar in de aardkorst vaststellen. Met de gegevens wordt onder andere het coördinatensysteem van het Amerikaanse gps-systeem gevoed en zonodig gecorrigeerd. De landmeetkundigen zijn echter bang dat het gps-systeem de komende jaren aan nauwkeurigheid inboet als de Verenigde Staten blijven treuzelen met het lanceren van nieuwe gps-satellieten, zo schrijft TidBits.

Om het gps-systeem zo nauwkeurig mogelijk te houden, zijn er minimaal 24 satellieten in een baan om de aarde nodig. De kunstmanen dienen met enige regelmaat vervangen te worden. Een onlangs gepubliceerd Amerikaans onderzoek stelt echter dat diverse gps-satellieten al twintig jaar oud zijn en dringend vervangen moeten worden. De Amerikaanse luchtmacht, verantwoordelijk voor het onderhoud aan het gps-systeem, loopt echter bijna drie jaar achter op schema. Gebrekkige regie door de overheid, budgetoverschrijdingen, steeds veranderende eisen en diverse fusies van bedrijven die de gps-satellieten bouwen, worden als voornaamste oorzaken van de vertragingen aangegeven.

De Canadese wetenschappers hebben nu berekend dat de kans minder dan 95 procent is dat er volgend jaar nog 24 gps-satellieten actief zijn. In 2011 en 2012 daalt dit percentage naar 80 procent. Als het leger zijn doelstelling niet haalt om op tijd gps-satellieten van de derde generatie in omloop te brengen - oorspronkelijke werd voor het GPS III-project nog 2013 aangehouden - dan is de kans minder dan 10 procent dat er in 2017 nog 24 functionele gps-satellieten zijn.

Als het aantal gps-kunstmanen onder de twee dozijn komt, dan zal het systeem weliswaar blijven functioneren, maar met een aanzienlijk lagere nauwkeurigheid dan zowel militairen als burgers gewend zijn. Dit kan grote consequenties hebben voor met name het Amerikaanse leger, omdat zowel het wapentuig als de militairen sterk afhankelijk zijn van het satellietnavigatiesysteem.

Om het tij te keren zou het militaire gps-programma centrale aansturing nodig hebben. Een andere optie is om samenwerking met bijvoorbeeld het Europese Galileo-project te zoeken. Het in aanbouw zijnde globale satellietnavigatiesysteem van de EU is nauwkeuriger dan het huidige gps. Bovendien zouden beide systemen in de toekomst met elkaar kunnen samenwerken en op termijn kan de komst van GPS III de nauwkeurigheid verder vergroten.

bron: tweakers.net


14-05-2009

NTT toont nieuwe antenne voor mobieltjes en tv's

Het Japanse telecombedrijf NTT heeft een kleine antenne ontwikkeld die onder meer bedoeld is voor gebruik in mobieltjes. De antenne kan ingezet worden voor draadloze communicatie in de millimeterband van het frequentiegebied rond de 60GHz.

Een prototype van de antenne werd gemaakt op een substraat van keramiek en heeft een oppervlak van 12 vierkante millimeter. De parabolische antenne biedt volgens Nippon Telegraph and Telephone, ondanks zijn geringe afmetingen, prestaties die vergelijkbaar zijn met die van een antenne-array. Aan de andere zijde van het substraat wordt de rf-elektronica gehuisvest. Op basis van het prototype wil NTT een communicatiemodule ontwikkelen die ongeveer 500mW verstookt en ruwweg 76 euro moet kosten.

Door gebruik te maken van meerdere lagen keramiek wisten de onderzoekers van NTT een antenne met de eigenschappen van een parabolische antenne te realiseren, waarbij de antenneversterking 16dBi bedraagt. De micro-antenne kan gebruikt worden om signalen in het bereik van 57GHz tot 66GHz te verzenden en te ontvangen. NTT heeft overdrachtsnelheden van 10Gbps weten te realiseren, waarbij vier kanalen werden ingezet. Aan snellere transmissies werkt het bedrijf nog door de modulatie van het signaal aan te passen.

De kleine antennes zouden in huizen gebruikt kunnen worden om signalen draadloos te verzenden. Meerdere modules zouden dan gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld hdtv's draadloos met afspeelapparatuur te verbinden. NTT denkt niet alleen de overdrachtssnelheden verder te kunnen verhogen, ook zouden de afmetingen verder gereduceerd kunnen worden. Dankzij lagere productiekosten en minder energieverbruik zouden de antennemodules dan ook in mobieltjes gebruikt kunnen worden. De antennes zijn tijdens de woensdag afgesloten Wireless Technology Park-beurs te Japan gedemonstreerd.

bron: tweakers.net


24-04-2009

Bellen met gsm op Mount Everest

Telecombedrijf installeert gsm-mast op hoogste berg ter wereld

Nepal Telecom, het grootste telefoniebedrijf van Nepal, gaat binnenkort gsm-masten installeren in de buurt van Mount Everest. Vanaf de tweede helft van juni zou je met je gsm moeten kunnen bellen vanaf de hoogste berg ter wereld.

Eerder waren klimmers genoodzaakt om dure satelliettelefoons te gebruiken. De afgelegen Himalayaregio had tot nu toe geen communicatiemiddelen.

bron: zdnet.be


20-04-2009

Superstorm op de Zon kan leven op Aarde lam leggen

Een superstorm op onze Zon kan enorme gevolgen hebben voor het leven op Aarde. Heel even zullen we getuige zijn van een prachtig spektakel, maar al snel zullen de gevolgen duidelijk worden. De Aarde wordt in duisternis gehuld en we keren terug naar een tijd zonder electronica. Alle organisaties op onze planeet storten in elkaar: geen verlichting, geen distributie, geen gps, geen transport,... Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar het is ooit al eens gebeurd. En het zou over drie jaar opnieuw kunnen gebeuren.

Middeleeuwse toestanden
Dit is wat er volgens een negatief scenario zou kunnen gebeuren: na zonsondergang kleurt de lucht vurig rood. We worden getrakteerd op een prachtig spektakel en zouden zelfs in West-Europa het noorderlicht kunnen zien. Negentig seconden later gaat het licht op Aarde uit. Tegen middernacht kunnen we niet meer telefoneren en radiosignalen verzwakken. Ook het internet sterft uit. Een jaar later zit de westerse wereld in de grootste economische crisis ooit. Al honderdduizend Europeanen zijn omgekomen door hongersnood. Ziekten krijgen vrij spel.

Elf jaar
Dit mag dan wel klinken als het script van een goedkope rampenfilm, het is helemaal niet zo onwaarschijnlijk als het lijkt. Volgens het tijdschrift 'New Scientist' is een superstorm op de Zon een van de belangrijkste bedreigingen voor de mens. Het is al eens gebeurd in 1859 en het is een fenomeen dat iedere elf jaar kan terugkeren. Tijdens zo'n storm vuurt de Zon elektrische deeltjes af die met de Aarde in contact komen. Meestal gaat zo'n storm op de Zon voorbij zonder dat we er iets van merken. Nu zou dat wel mogelijk zijn, omdat het signaal op onze gsm verstoord kan worden. In de lucht kunnen we hooguit een lichtspektakel zien.

1859
Af en toe onstaat een superstorm waarbij een enorme massa uitgestoten wordt. En hoewel het heel zeldzaam is, kan de Aarde hierdoor getroffen worden. Dat was het geval op de ochtend van 1 september 1859. Een Britse wetenschapper zat die dag door een telescoop naar de Zon te gluren. Hij zag iets waarvoor hij geen verklaring kon geven. Amper 48 uur later werd de Aarde getroffen. Tot in het tropische zuiden was het noorderlicht zichtbaar. Het was om middernacht nog zo helder dat je probleemloos een boek kon lezen.

Moderne wereld
Het leek wel of de Aarde omgeven was door elektriciteit. In 1859 was dit fenomeen echter niet meer dan een natuurspektakel. In de moderne wereld zouden de gevolgen veel groter zijn. Onze technologie zou in elkaar storten en netwerken zouden overbelast raken. Overal zal de schade niet meteen te herstellen zijn, waardoor de wereld 's nachts in duisternis gehuld wordt. Vliegtuigen kunnen niet meer opstijgen omdat navigatiesystemen buiten werking vallen. De mensheid zou dit drama wel overleven, maar het zal tientallen jaren duren om alles te herstellen.

Volgens voorspellingen kan in 2012 opnieuw een storm op de Zon woeden. Niemand kan voorspellen of de situatie van 1859 zich dan zal herhalen. Het kan ook voor 2023 zijn of zelfs pas veel later. Maar het is wel zeker dat het ooit weer kan gebeuren... (gb)

bron: hln.be


13-04-2009

Het (langzame) einde van Radio 1 op middengolf

Vorig week werd duidelijk dat de aanwezigheid van Radio 1 op de middengolf aan… banden zou worden gelegd. Het vernieuwde Radio Vlaanderen Internationaal zal regelmatig en nadien meer en meer gebruik maken van de laatste frequentie die de VRT heeft behouden op AM.

Niet alleen wij wilden daar meer van weten, ook heel wat lezers en luisteraars van de publieke nieuws- en informatiezender. Aan de Reyerslaan kijken ze dezer dagen dan weer redelijk vreemd op van het aantal reacties dat ze er krijgen n.a.v. het ‘verdwijnen’ van Radio 1 op 927 kHz. Blijkbaar ging men bij de publieke omroep er (al te makkelijk) van uit dat niemand nog naar die middengolf luisterde.

“Maar waarom verdwijnt Radio 1 er?” Dat was de beginvraag. Linda Van Crombruggen, Van de ‘Klantendienst’ van de nationale omroep formuleerde het zo: “De beslissing is een gevolg van de bepalingen in de ’Beheersovereenkomst 2007-2011’ die stelt dat RVi overdag op de middengolf moet te beluisteren zijn.

Sinds medio 2008 beschikt VRT maar over één middengolffrequentie meer en komt de uitzending van Radio 1 op 927 te vervallen. De informatieprogramma’s in de ochtend en vooravond en de sportverslaggeving van Radio 1 blijven behouden op RVi zodat de middengolfluisteraar zijn vertrouwde nieuws-en sportprogramma’s niet hoeft te missen.

Op vraag van vele luisteraars is beslist dat Peeters en Pichal zal worden overgenomen door RVi op de middengolffrequentie 927 kHz. Wij doen zo snel mogelijk de aanpassing om dit programma vast over te nemen, elke dag van 09.00 tot 11.00 uur, uiterlijk vanaf volgende week maandag.

U kunt Radio 1 blijven beluisteren via de volgende kanalen: Via FM op de volgende frequenties: Antwerpen 94.2 MHz, Vlaams-Brabant 91.7 MHz, Limburg 99.9 MHz, Leuven 98.5 MHz, Oost-Vlaanderen 95.7 MHzen West-Vlaanderen 95.7 MHz. Via DAB, radio1.be, de kabel en via digitale televisie.

Als u op bepaalde plaatsen slechte FM-ontvangst heeft, dan ligt de oorzaak hiervan niet bij de VRT. De VRT voldoet aan alle afspraken inzake signaalsterkte. We zijn er ons van bewust dat luisteraars toch problemen hebben met de FM-ontvangst van Radio 1 en het probleem is ook aangekaart op politiek niveau omdat het hier om ethervervuiling gaat die buiten onze bevoegdheid ligt.

Zowel de federale overheid als de gewestregeringen zijn hiervan op de hoogte. Het is de overheid die initiatief moet nemen om het probleem om te lossen. Samen met u hopen we dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

bron: radiovisie.be ; the-antenna-site.eu


10-04-2009

Bluetooth 3.0 wordt op 21 april gepresenteerd

De Bluetooth SIG zal op 21 april de bluetooth 3.0-specificatie presenteren, zo heeft de organisatie tegenover Phone Scoop bevestigd. De nieuwe standaard moet vooral de overdracht van bestanden tussen twee bluetooth-apparaten versnellen.

In de bluetooth 3.0-specificatie, die volgens Phone Scoop op 21 april officieel wordt uitgebracht, is een modus voor de snelle overdracht van bestanden tussen twee bluetooth 3.0-apparaten opgenomen. Deze 'Bluetooth 3.0 + High Speed'-standaard gebruikt bluetooth-technologie voor de handshake, waarna overgeschakeld wordt naar 802.11-technologie, zoals gebruikt bij wifi, voor de snelle verzending van grote bestanden. Hiervoor is overigens geen wifi-netwerk nodig. In deze modus kunnen over korte afstanden vermoedelijk snelheden van 480Mbps worden gehaald, maar de uiteindelijke specificatie zal hier duidelijkheid over scheppen. Na het afronden van de bestandsoverdracht wordt weer teruggeschakeld naar de energiezuiniger bluetooth-technologie, waarbij de maximale transferrate 3Mbps bedraagt.

Naast het gebruik van een 802.11-protocol om de overdracht van bestanden te versnellen, schrijft de nieuwe specificatie ook het gebruik van zogeheten Enhanced Power Control-technologie voor. Door het vermogen van de zender te variëren moet het wegvallen van verbindingen, bijvoorbeeld als een mobieltje in een broekzak wordt gestopt, worden tegengegaan.

bron: zdnet.be


09-04-2009

Telefoons afluisteren is nieuwe hobby

Benodigdheden: laptop en insteekkaartje van 23 euro

Maak kennis met een nieuwe hobby: DECT-telefoons afluisteren. Gesprekken van de politie, advocaten, een minister of de fiscus zijn eenvoudig te onderscheppen, zo bleek in de maandaguitzending van het Nederlandse tv-programma Nova.

De reportage toont hoe twee medewerkers met een laptop rondrijden in een auto. Ze kunnen de gesprekken die in hun nabijheid worden gevoerd horen en opslaan. We worden deelgenoot gemaakt van medische uitslagen, belastinggegevens, politiegesprekken, juridische adviezen en zelfs een onderonsje van een minister. "Nova heeft de afgelopen weken honderden van dergelijke gesprekken uit de lucht geplukt", luidt het.

Simpele technologie
De technologie die ze gebruiken, is volgens Ronald Prins, directeur van beveiligingsbedrijf Fox-IT, niet bijzonder. "Het is hetzelfde als wat normaal al in je digitale telefoonapparaat zit, alleen nu in de vorm van een kaartje dat in je pc past", zegt hij in de uitzending. "De kaartjes worden nu niet verkocht voor datgene waar ze voor bedoeld zijn, maar omdat mensen een nieuwe hobby hebben en dat is telefoons afluisteren. En voor 23 euro kan je deze dingen op Ebay kopen."

Die PCMCIA DECT-insteekkaartjes zijn eigenlijk bedoeld voor internetbellen, licht Niels Teusink, securityexpert bij Fox-IT, toe tegenover ZDNet. Duitse onderzoekers ontdekten dat je ze ook kunt gebruiken om verkeer uit de lucht op te vangen en gesprekken af te luisteren. Zij hebben hun methode in december gedemonstreerd op het Chaos Communication Congress in Berlijn. Ook hebben ze de benodigde openbronsoftware voor de hack gratis uitgedeeld.

Geen versleuteling
Het onderscheppen van de gesprekken is mogelijk omdat veel DECT-telefoons geen versleuteling gebruiken – dit is namelijk niet verplicht. Prins spreekt van de helft, maar het kunnen er ook meer zijn.

Volgens Teusink kun je er als gebruiker eigenlijk niet achterkomen of jouw telefoon veilig is, tenzij je zelf aan het luistervinken slaat. Het is aan de telefoon niet te zien en zelfs binnen een merk zijn er veilige en onveilige modellen. Op internet zijn er wel lijsten van telefoons die versleuteling gebruiken, onder meer op de site van de Duitse onderzoekers. Die lijsten zijn echter nog niet volledig. Ook headsets, veelgebruikt in callcenters, zijn onveilig.

Helaas zijn ook DECT-telefoons die wél versleuteling gebruiken met wat extra moeite af te luisteren. Fox-IT: "Dat kan door met dezelfde goedkope apparatuur een schijnbaar identiek basisstation van een DECT-systeem op te zetten. De DECT-telefoon zal vervolgens het basisstation met het sterkste signaal kiezen en dus mogelijk via het basisstation van een kwaadwillende gaan communiceren."

Gsm-hack
Veel valt er niet tegen te doen. Fox-IT adviseert om geen vertrouwelijke gesprekken te voeren met een DECT-telefoon. Voorlopig is het veiliger om een gsm te gebruiken, want dan wordt je gesprek versleuteld. Onderscheppen is "een stuk ingewikkelder en je hebt er meer hulpmiddelen voor nodig", aldus Teusink.

Al hebben hackers zich ook op deze uitdaging gestort. Volgens IT-beveiliger Rop Gonggrijp zal het nog één of twee jaar duren voordat ook gsm's op deze manier af te luisteren zijn.

bron: zdnet.be


08-04-2009

Noorwegen stapt in Galileo gps-project

Noorwegen gaat meedoen met het Europese navigatiesysteem Galileo. Het Scandinavische land stort 68,9 miljoen euro in de kas van het in totaal 3,4 miljard euro kostende project, in de hoop dat het zijn concurrentiepositie kan versterken.

Hoewel Noorwegen geen lid is van de Europese Unie, liet de Noorse minister van Economische Zaken en Handel Sylvia Brustad weten dat het voor haar land belangrijk is dat het meedoet aan Galileo, zo meldt persbureau AFP. De techniek om de benodigde satellieten in de ruimte te krijgen, zou een enorme stimulans betekenen voor de Europese ruimtevaart. Om de concurrentiepositie van Noorwegen in deze branche te versterken, moet het land wel meedoen, aldus Brustad. Noorwegen is wel lid van de ESA, de Europese Ruimtevaartorganisatie.

De geldinjectie van de Noren is zeer welkom voor het Galileo-project dat in 2013 als alternatief voor het Amerikaanse gps-systeem moet gaan dienen. De EU heeft lange tijd moeite gehad om het benodigde geld voor het miljardenproject bij elkaar te sprokkelen, en was uiteindelijk genoodzaakt om ongebruikte landbouwfondsen aan te spreken om de financiering rond te krijgen. Inmiddels zijn twee Galileo-satellieten in een baan om de aarde gebracht; uiteindelijk zal Galileo dertig satellieten tellen.

bron: tweakers.net


08-04-2009

Marmitek-set verzendt draadloos HDMI

Gigavideo800 maakt komaf met kabels

Marmitek introduceert de Gigavideo800 HDMI, een systeem dat het mogelijk maakt om zonder kabels een 1.080p HD-signaal te versturen naar een tv-toestel of projector. Daarmee presenteert de set zich als een ideale oplossing voor eigenaars van een high definition-tv of -projector die liever geen dikke HDMI-kabels over de muur zien lopen.

De Gigavideo800 HDMI zendt het HD-signaal van maximaal vier aangesloten HD-apparaten draadloos naar een tv of projector over een afstand van maximaal twintig meter. Kwaliteitsverlies - vaak een gevoelig punt bij draadloze oplossingen - zou achterwege blijven; het signaal wordt volledig ongecomprimeerd verstuurd. Ook van vertragingen bij de signaaltransmissie is geen sprake volgens Marmitek, zodat de Gigavideo800 HDMI geen praktische nadelen zou opleveren tegenover een HDMI-kabel.

De set bestaat uit twee kastjes: een zender en ontvanger. De ontvanger monteer je onzichtbaar tegen de muur achter de TV of op het plafond bij de projector, terwijl de zender plaats biedt aan maximaal vier toestellen via twee HDMI-ingangen en twee component video-ingangen. De meegeleverde afstandsbediening maakt het mogelijk om te schakelen tussen de aangesloten apparaten, ook al staan die uit het zicht opgesteld.

De Marmitek Gigavideo800 HDMI ondersteunt alle digitale resoluties, dus zowel 480p, 576p, 720p, 1.080i als 1.080p, en zou volledig voldoen aan de HDCP-standaard (High-bandwidth Digital Copy Protection). Compatibiliteitsproblemen tussen verschillende toestellen die een digitaal signaal uitsturen worden daarmee voorkomen.

De Marmitek Gigavideo800 HDMI heeft een adviesprijs van 599 euro en is per direct leverbaar.

bron: zdnet.be


06-04-2009

Aardbeving Italië - 7045.0 en 3643.5 kHz vrijhouden!

Vandaag werd de buurt van L'Aquila, Italië getroffen door een aardbeving. Minstens 90 mensen kwamen om, meer dan 1000 gewonden en tienduizende daklozen.

Italiaanse radioamateurs maken gebruik van de amateur radioband om de nood radiocommunicatie te verzorgen. 'IZ2LSC', Andrea vraagt aan de radio operators de volgende frequenties vrij te houden voor de nood communicatie: 7045.0 en 3643.5 kHz

Originele tekst:
Today around 0130Z a 6.3 magnitude earthquake struck very close to L'Aquila, Italy. News reports indicate that at least 90 people have died and over 1,000 have been injured with ten's of thousands left homeless.

Italian Amateur Radio operators are conducting emergency traffic on the Amateur Radio bands. IZ2LSC, Andrea, requests that Amateur Radio operators please keep the following frequencies clear for emergency traffic: 7045 and 3643.5 KHz.
Please feel free to pass on this information.


03-04-2009

Air Force 1 over België

Air Force 1, het vliegtuig van president Obama, steeg op van Londen Stansted (EGSS) omstreeks 10u00 en vloog over België naar Strassbourg, Frankrijk (LFST).

De radiocommunicatie van AF1 boven België was te horen op 132.200 (KOKSY) --> 120.915 (NICKY) --> 128.200 (Brussels ACC East).

AF1 is geland omstreeks 11u00 te Strassbourg.
Korte audio sample van de AF1 op 120.915:


naar het archief

Gerelateerd

Feedback
. . . Altijd in opbouw . . .
Laatst gewijzigd: 24-10-2012


--Linkbanner van deze site--

Ontwerp & beheer : "nomoresecrets", juli 2003 - oktober 2012
Best bekeken met 1024x768 schermresolutie.