Menu

Home

Ontvangst info
Scanner info
Woordenboek
Apparatuur
Modificaties

Luisteren
Frequenties
PMR kanalen
Data kanalen
Nood kanalen
Luchtvaart
Scheepvaart
Digitaal
Mystery

Downloads
Audio samples
Software

Theorie
Ontvanger
Modulatie
Golven
Projecten


Archief

31-03-2009

China dwarsboomt Europees satellietnavigatiesysteem Galileo

China en de Europese Unie liggen overhoop met elkaar nadat Peking heeft aangekondigd dat het voor zijn satelietnavigatiesysteem Compass dezelfde zendfrequenties zal gebruiken als het Europese systeem in uitbouw, Galileo.

Dezelfde frequentie
Als China dezelfde frequentie zal gebruiken, is er potentieel voor operationele conflicten en wordt een militair gebruik van Galileo zo goed als nutteloos.
Geen van beide kan echter nu al deze frequentie gebruiken. Twee gespreksrondes over de zaak hebben weinig vooruitgang laten boeken.

Partner
Europa wil net als China en Rusland een eigen satellietnavigatiesysteem als alternatief voor het Amerikaanse gps dat in wezen militair is en waarbij het Amerikaanse leger naar goeddunken altijd de precisie kan beperken.

China stemde er in 2003 eerst mee in, een partner te worden in het vier miljard kostende Galileo dat door de Europese Unie wordt betaald en door het Europese Ruimtevaartbureau ESA wordt uitgebouwd. Het had al 200 miljoen euro toegezegd, maar er was wantrouwen en er waren bedenkingen op het vlak van veiligheid.

Vertraging
Daarop werd Peking in 2007 niet toegelaten tot het beslissingsorgaan met betrekking tot Galileo en daarmee zo goed als aan de deur gezet. Waarop China dan aan zijn eigen Compass begon, dat met zijn dertig satellieten normaal in 2010 operationeel diende te zijn. Maar het systeem zou pas in 2015 compleet zijn.

Ook Europa kende veel vertraging, in het bijzonder door gekibbel omtrent de financiering van Galileo. Aanvankelijk zouden de uitbaters de ontplooiing betalen, maar dit liep spaak. Tot nu toe zijn slechts twee testsatellieten gelanceerd. Bovendien lopen de kosten op.

bron: hln.be


29-03-2009

Grootste containerschip ooit

Als alles normaal verloopt, komt op 7 april de MSC Beatrice van de Meditteranean Shipping Company in Antwerpen aan. Dat is met een lengte van 366 meter het grootste en langste schip dat ooit in de haven afmeerde.

De Beatrice behoort tot de reuzen die 14.000 standaardcontainers kunnen laden. Het schip zal binnenkomen langs de Berendrechtsluis en aanleggen in het Delwaidedok waar de rederij haar hometerminal heeft. Meteen wordt voor de sluis eveneens een record gevestigd. MSC zou van plan zijn geregeld dergelijke schepen naar Antwerpen te sturen waar tot nog toe slechts vaartuigen van maximaal 10.000 laadkisten toekwamen. De rederij heeft zo nog ongeveer dertig schepen in aanbouw op scheepswerven in het Verre Oosten.

bron: De Zondag

Het schip is te volgen op de Live-AIS pagina!


28-03-2009

Aanvang procedure 'digitale frequenties' bij VRM

In het Belgisch Staatsblad van vrijdag 27 maart 2009 verscheen de oproep tot het indienen van kandidaturen voor het verkrijgen van een licentie voor het aanbieden van een radio- of televisieomroepnetwerk.

Zoals voorzien in het digitaal frequentieplan zullen binnenkort, naast de digitale uitzendingen van VRT-radio en televisie, ook andere particuliere radio- en televisieomroepen digitaal kunnen uitzenden.

Met de publicatie van de oproep in het Belgisch Staatsblad start de procedure bij de Vlaamse Regulator voor de Media. Geïnteresseerden kunnen hun kandidatuur indienen bij de VRM, dit ten laatste zestig dagen na de lancering van de oproep in het Belgisch Staatsblad.

In het geval er meerdere kandidaten een ontvankelijke aanvraag indienen voor eenzelfde omroepnetwerk zal een vergelijkende toets duidelijk maken aan welke partij de licentie wordt toegekend.

De procedure, die volledig in handen is van de Regulator zal normaliter afgerond zijn eind juli 2009. De licenties worden toegekend voor een termijn van vijftien jaar en kunnen éénmaal voor eenzelfde termijn verlengd worden.

De Regulator raadt geïnteresseerden aan regelmatig zijn website te bezoeken om zo op de hoogte te blijven van de recentste informatie.

bron: radiovisie.be


28-03-2009

Aarde-Venus-Aarde experiment van AMSAT-DL

Op 25 maart is AMSAT-DL erin geslaagd om een 2,4GHz radiosignaal naar de planeet Venus te sturen en de reflectie van dit signaal terug te ontvangen.

Voor dit ongewoon experiment werden ongewone middelen gebruikt. De PA van de zender was een 5kW magnetron en de antenne een 20m parabool. Het uitgezonden signaal was zeer trage telegrafie (QRSS) met en puntlengte van enkele minuten. Het ontvangen signaal werd decodeerd met speciale software. Deze mode kent haar oorsprong op 136kHz, waar radioamateurs al sinds 1998 QRSS gebruiken om met minimaal vermogen grote afstanden te overbruggen.

De allereerste OSCAR satelliet indachtig was het eerste bericht dat via Venus terug de Aarde bereikte "HI". Om u een idee te geven van de afstand: de uitgezonden signalen bereiken pas na 5 minuten terug de aarde.

Dit experiment kadert in het GO-MARS project waarmee AMSAT een satelliet in een omloopbaan rond Mars wil brengen. Meer informatie vind je op de website van AMSAT-DL.

bron: uba.be


28-03-2009

Federale regering laat nieuwe gsm-operator toe

De regering-Van Rompuy heeft beslist toch een vierde mobilofoonlicentie op de markt te brengen, zoals minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) altijd heeft bepleit. De tegenstanders in de regering van een mogelijke vierde speler hebben het dus niet gehaald.

PS blokkeerde voor Belgacom
Van Quickenborne kondigde de nieuwe licentie vorig jaar aan. Maar er rees verzet in de federale bewindsploeg, ook al was in de begroting van dit jaar reeds 40 miljoen euro aan inkomsten uit de vergunning ingeschreven. Vooral de Franstalige socialisten van de PS lagen dwars, waarschijnlijk onder druk van Belgacom dat liever geen nieuwe concurrent ziet opduiken.

Nieuwkomer
Van Quickenborne heeft het nu toch gehaald: de frequenties worden niet verdeeld over de bestaande spelers Proximus, Mobistar en BASE maar gaan naar een eventuele nieuwkomer. De minister hoopt zo de concurrentie aan te zwengelen. De Europese Commissie dringt daar alvast sterk op aan. Eerder deze week nog bleek uit een rapport van het EU-bestuur dat mobiel telefoneren in ons land meer kost dan het Europees gemiddelde.

Telenet niet laaiend enthousiast
Het is echter zeer de vraag of er een vierde mobiele speler zal opstaan in ons land. Telenet is wel geïnteresseerd maar vooralsnog niet laaiend enthousiast. Ook de Waalse kabelbedrijven kijken naar het dossier, maar waarnemers betwijfelen of zij over voldoende financiële middelen beschikken. Het is weinig waarschijnlijk dat er in het huidige klimaat andere gegadigden zijn om een rol te spelen op de moeilijke Belgische telecommarkt. De vierde vergunning ligt al sinds 2001 te wachten op een koper.

bron: hln.be


26-03-2009

ON4WF nu ARISS International Chairman

We vernamen zopas dat Frank Bauer, KA3HDO, om persoonlijke en professionele reden niet langer meer de taak als International Chairman van ARISS op zich kan nemen, een taak die hij vervulde sinds 1991. Frank is Chief Engineer van de "Exploration Systems Missiom Directorrate" by de NASA. Als gevolg van deze beslissing is het Gaston Bertels, ON4WF, erevoorzitter van de UBA, die hem opvolgt als International Chairman van Ariss. Gaston was reeds gedurende vele jaren de vice chairman (de nummer 2 in de hiërarchie), en heeft de enorme verdienste gehad een ruime samenwerking tussen de radioamateurs en ESA (European Space Agency) uit te bouwen. Dit resulteerde in de installatie van de L- en S-band antennes op de Columbus-module van het ISS.

Gaston, die eveneens chairman is van de IARU Region 1 "Amateur Radio Space Exploratory Working group" (ARSPEX), gaf als commentaar voor deze onverwachte evolutie :" We can understand the reasons of Frank Bauer's resignation," Bertels said, "but we also feel how difficult this decision has been. Frank has inspired a worldwide group of passionate radio amateurs, working together to a common goal. Now it is up to us to continue in the same direction and with the same spirit. That's the best farewell present we can offer Frank."

In elk geval een hartelijk proficiat aan Gaston, en we zijn ervan overtuigd dat zijn gekend enthousiasme hem een waardige opvolger zal maken van Frank Bauer.

bron: uba.be


13-03-2009

Brusselse stralingsverlaging uitgesteld

Operatoren mogen halfjaar wachten

De verlaging van de stralingsnorm voor zendmasten van 20,6 volt per meter naar 3 V/m wordt een halfjaar uitgesteld. Ondertussen blijven Proximus, Mobistar en Base praten met Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck.

De norm dateert uit een ordonnantie van 1 maart 2007 en moest twee jaar later (dus twee weken geleden) worden toegepast. Ook de uitvoeringsbesluiten moesten op dat moment klaar zijn. Dat is er echter niet van gekomen door het juridisch getouwtrek over de regeling.

In de afgelopen twee weken is er nieuw overleg gekomen tussen de drie operatoren en de minister. Daaruit volgt de beslissing om de definitieve goedkeuring en toepassing uit te stellen tot 15 september 2009. Alle partijen gaan nu verder overleggen om een technisch correcte en voor de operatoren haalbare oplossing te vinden.

bron: zdnet.be


12-03-2009

Autodieven gebruiken GPS-stoorzendertjes

Autodieven maken steeds vaker gebruik van verboden gps-stoorzenders om dure auto's te kunnen stelen. Vooral kostbare auto's en vrachtwagens zijn uitgerust met GPS-volgsystemen, waarmee een voertuig kan worden getraceerd na diefstal.

Autodieven omzeilen deze beveiliging door tijdelijk een stoorzendertje te plaatsen in de wagen. De stoorzendertjes zijn via internet eenvoudig te bestellen.

bron: hln.be


09-03-2009

ISS ruimtewandeling

di 10 maart 2009 tussen 17u00 en 23u00

Mogelijkheid om de radiocommunicatie te beluisteren tussen het ISS en de ruimtewandelaars tijdens de passage van 21u47 (9° elev) en misschien ook nog 23u21 (40° elev)

Frequenties: 143.6250 MHz (FM) en 130.1670 MHz (AM)

Updates op


07-03-2009

ma 30 maart 2009 18u54 lokale tijd: ISS contact!

Parkside Community College, Parkside, Cambridge , UK direct via GB4FUN
Contact is a go for Mon 2009-03-30 16:54:47 UTC 82 deg

 30 maart 2009
audiosample : 

wo 1 april 2009 19u48 lokale tijd: ISS contact!

Milwee Middle School, Longwood, Florida telebridge via ON4ISS
Contact is a go for Wed 2009-04-01 17:48:33 UTC 36 deg

 1 april 2009
audiosample : 

Uplink 145.200 downlink 145.800 MHz


07-03-2009

Congres en Algemene Vergadering UBA 2009

Op zaterdag 9 mei 2009 is het weer zover!

Het UBA-congres gaat dit jaar door in de gebouwen van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO) te Oostende. Dat dit een prachtlocatie is, zal iedereen met eigen ogen kunnen vaststellen. Alles nodigt ertoe uit om er een prachtige UBA- en familiedag van te maken. Het programma bestaat traditioneel uit het officiële gedeelte in de voormiddag, gevolgd door een technisch gedeelte met voordrachten en workshops tijdens de namiddag. De hele dag door is er ook een grote tentoonstelling voor een breed publiek met zeer uiteenlopende stands, zeker uw bezoek waard. Voor familieleden en 'non-techneuten' is een leuk dagprogramma uitgewerkt.
Klik op de flyer voor meer info.

bron: uba.be


06-03-2009

HSPA+ -stick haalt 21,6 Mbps

Option vindt het nog te vroeg

De Chinese mobiele datachipmaker Huawei heeft op Cebit in Hannover een HSPA+-stick voorgesteld. In theorie zijn daarmee draadloze downloadsnelheden van 21,6 Mbps en uploads aan 5,76 Mbps mogelijk.

Het product heeft een intrekbare USB-aansluiting. Hij fungeert ook als geheugenstick en heeft 32 gigabyte opslagruimte.

HSPA+ is een 3G gsm-technologie voor dataoverdracht. Het moet niet worden verward met LTE, wat een mobiele datatechnologie van de vierde generatie is. Een brede adoptie van LTE wordt ergens tussen 2011 en 2012 verwacht.

Option blijft achter
Met de Slide USB Stik E182E lanceert Huawei sneller een HSPA+-product dan zijn grootste concurrent, het Belgische Option. "We hebben op dit ogenblik geen USB-stick die dergelijke snelheden aankan", zegt Option-woordvoerder Jan Poté. "Toch hebben we al een module getoond die met HSPA+ werkt. We beheersen dus wel de technologie."

Option vindt het op dit ogenblik te vroeg om producten voor HSPA+ te maken. Slechts vijf procent van de operatoren heeft gezegd binnen nu en achttien maanden met HSPA+ te zullen starten. "Daar zullen er nog wel bijkomen, maar we denken niet dat HSPA+ de eerstvolgende kwartalen veel gebruikt zal worden", aldus Poté. Option verwacht dat er wel vraag zal zijn vanaf de tweede jaarhelft of later. Dat hangt af van het verdere verloop van de economische crisis.

bron: zdnet.be


05-03-2009

Vlaamse vissers krijgen zendertje tegen verdrinkingsdood

Tegen volgende maand zal de werkkledij van alle Vlaamse vissers uitgerust zijn met een zendertje. "Het gaat om een apparaatje in het werkpak van de vissers dat een signaal zal uitzenden als de visser overboord slaat", zegt Ronny Lagast van Previs, de preventiedienst voor arbeidsongevallen aan boord van visserijschepen.

"Binnen de vijf seconden zullen zowel de schipper aan boord als de reddingsdiensten worden gealarmeerd. Door het signaal dat het apparaat uitzendt, is het bovendien perfect mogelijk om de man te lokaliseren, zodat er geen kostbare tijd meer verloren gaat bij het zoeken naar de drenkeling."

bron: hln.be


24-02-2009

Straaljagers schrikken Oost-Vlaanderen op

Vanmiddag is het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen opgeschrikt door enkele luide knallen. Die bleken afkomstig van twee F-16's die door de geluidsmuur waren gevlogen.

Verschillende politiekorpsen en de 100-centrale kregen vanmiddag tientallen telefoontjes van verontruste burgers. Ze hadden enkele luide knallen gehoord en/of een onaangenaam gevoel in hun oren gevoeld.

De knallen bleken veroorzaakt te zijn door twee F16's uit Florennes die de opdracht hadden gekregen om een burgervliegtuig waarmee geen contact mogelijk was te begeleiden. Boven Evergem gingen ze door de geluidsmuur.

"Gevallen waarin er geen communicatie mogelijk is, worden altijd beschouwd als een mogelijke dreiging. Hier was uiteindelijk geen sprake van een dreiging. Boven de Noordzee werd het contact met het vliegtuig hersteld. Een verkeerde frequentie lag aan de basis van het communicatieprobleem", zegt Ingrid Baeck, woordvoerster van Defensie.

Het vliegtuig, dat op weg was naar Engeland, kon zijn reis zonder problemen voortzetten.

bron: deredactie.be


24-02-2009

Netwerk Mobistar verstoord

Mobistar heeft gisteren lokaal netwerkproblemen ondervonden. In de loop van de namiddag hadden sommige klanten problemen met zowel stem- als dataverkeer. De panne is van veel kleinere omvang dan de problemen waar Proximus anderhalve week geleden mee kampte.

Het probleem is ontstaan na een fout tijdens het onderhoud van het systeem. Hoeveel klanten er precies last van hadden is volgens Mobistar-woordvoerster Patti Verdood lastig te benaderen. Het is moeilijk te zeggen waar en wanneer het is voorgevallen omdat het niet territoriaal gebonden was.

Het is de tweede keer in twee weken dat een gsm-operator enkele uren onderuitgaat. Anderhalve week geleden, in de avond van 12 februari, ging het netwerk van Proximus voor ruim de helft van zijn klanten plat.

bron: zdnet.be


19-02-2009

Qgroep trekt stekker uit 4FM

4FM is niet het meest gelukkige radio-initiatief dat dit land ooit heeft gekend. Gestart als kabelradio, verraste het weliswaar vriend en vijand door samen met Q-music een landelijke FM-licentie binnen te halen, waarna het nooit meer goed is gekomen. En nu verdwijnt het station helemaal, om vervangen te worden door JOE FM.

Volledig artikel op radiovisie.be

bron: radiovisie.be


07-02-2009

Mededeling BIPT aangaande APRS

APRS is een technologie die wordt gebruikt door de radioamateurs voor onder andere radioplaatsbepaling. (meer info op de APRS-pagina). Uit verscheidene controles is gebleken dat de radioamateurs niet altijd op de hoogte waren van de wetgeving.

Mededeling van het BIPT

Het gebruik van de APRS-technologie is toegestaan in België indien aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

1. Krachtens artikel 23, § 1, van het ministerieel besluit van 9 januari 2001 betreffende het aanleggen en het doen werken van radiostations door radioamateurs dient de radioamateur die houder is van de vergunning aanwezig te zijn tijdens de uitzendingen.

2. Indien de radioamateur zijn vaste station automatisch wenst te doen werken in zijn afwezigheid dient hij via een radioamateurvereniging een aanvraag in te dienen voor een automatisch onbemand station (ON0), (krachtens de artikelen 9 en 23, § 2, van het ministerieel besluit van 2001 betreffende het aanleggen en het doen werken van radiostations door radioamateurs) Aan deze vergunning is een jaarlijkse recht verbonden.

3. Het gebruik van de APRS dient te verlopen in overeenstemming met artikel 19 van het ministerieel besluit van 9 januari 2001 betreffende het aanleggen en het doen werken van radiostations door radioamateurs. Dat station mag met andere woorden niet concurreren met commerciële systemen. De Raad van het Instituut wenst eveneens in herinnering te brengen dat het gebruik van radioamateurstations aan boord van vliegtuigen onderworpen aan het Belgisch recht verboden is krachtens artikel 1, 7°.

bron: bipt.be


29-01-2009

Draadloze DECT telefoons onveilig

Bijna iedereen in Nederland heeft een draadloze digitale DECT telefoon. Verkopers en fabrikanten doen ons geloven dat het radiosignaal versluierd is en dus niet mee te luisteren is voor bijvoorbeeld scannerluisteraars. Heel Duitsland staat al op zijn kop, nu Nederland nog. Nederland, wordt wakker!

Het nieuws lijkt hier in Nederland nog niet echt doorgedrongen. Tijdens de jaarlijkse Chaos Communication Congress 25C3 op 30 december 2008 in Berlijn hebben onderzoekers aangetoond dat het triest gesteld is de beveiliging van digitale draadloze telefoons, met name de toepassing van versleuteling van het radioverkeer van deze digitale draadloze telefoons laat te wensen over. Afgezien van de fouten in het DECT-protocol maken fabrikanten het feit nog erger door de draadloze telefoons standaard niet van encryptie te voorzien.

De twee meest opmerkelijke bevindingen; onderzoekers van Dedected.org gaven in hun presentatie aan dat diverse DECT toestellen standaard géén encryptie gebruiken om een gesprek tussen de handheld en het basisstation te versleutelen, terwijl dit type toestel door elke verkoper en fabrikant juist wordt aangeprezen vanwege het niet afluisterbaar zijn. Met een eenvoudig PCMCIA kaartje COM-ON-AIR type III van amper €25,= en aangepaste drivers kan je het digitale signaal ontvangen op een Linux-laptop en vervolgens alle gesprekken in een straal van enkele honderden meters meeluisteren!

Volledig artikel op www.unit10.nl.
meer info over DECT

bron: unit10.nl


25-01-2009

vr 30 januari 2009 14u08 lokale tijd: ISS contact!

Ecole & Collège Jean XXIII, Pamiers, France, direct via F0CUQ
Contact is a go for: Fri 2009-01-30 13:08:47 UTC 39 deg

vr 6 februari 2009 15u48 lokale tijd: ISS contact!

Pilton Bluecoat Junior School, Barnstaple, EX31 1JU, UK, direct via G0NPV
Contact is a go for: Fri 2009-02-06 14:48:21 86 deg

za 7 februari 2009 11u32 lokale tijd: ISS contact!

Städtisches Gymnasium Herzogenrath, Herzogenrath Germany, direct via DR0G
Contact is a go for: Sat 2009-02-07 10:32:28 29 deg

Uplink 145.200 downlink 145.800 MHz


22-01-2009

Geen ASTRID voor Brandweer Antwerpen

De kogel is al sinds enige tijd door de kerk en het nieuws werd nu nog maar eens bevestigd: brandweer Antwerpen zal niet overstappen op ASTRID en zal in de nabije toekomst analoog blijven werken. Het antennepark wordt zelfs uitgebreid.

Met de ingebruikname van de gloednieuwe centrale kazerne 'Kazerne Noord' aan de Vosseschijnstraat, nabij het derde havendok, krijgt de Antwerpse brandweer een eigen seinkamer. De brandweerdispatching zal, normaliter, vanaf april vanuit het Hulpcentrum 100 Antwerpen aan de nieuwe seinkamer met zijn eigen communicatiemiddelen worden overgedragen. Het Hulpcentrum blijft, zoals voorheen, de ziekenwagens en MUG-teams in de provincie aansturen.

Met de ingebruikname van de nieuwe kazerne werd nogmaals bevestigd dat het korps analoog blijft werken. Enkel de officieren zullen bij grotere interventies een beroep kunnen doen op ASTRID-radio's voor korpsoverschrijdende communicatie. Niet alleen scoort ASTRID slecht in het havengebied, de kostprijs voor gebruik ligt veel te hoog. Brandweer Antwerpen heeft dan ook besloten tot een upgrading van het analoge netwerk. De huidige antenne op het dak van het politiegebouw Oudaan zal worden vervangen door een nieuw exemplaar op de 30 meter hogere Boerentoeren. Hierdoor moeten delen van Wilrijk en Hoboken beter bereikbaar worden. In het noorden zal er een antenne aan de Zandvlietsluis worden geplaast om de sector Noord (Lillo-Stabroek) een beter radiosignaal te geven. Daarnaast zullen ook de portofoons worden vervangen.

Eerder liet ook het Rode Kruis Vlaanderen weten naast ASTRID het analoge netwerk te behouden voor het gros van de preventieve hulpposten en het ziekenvervoer.

bron: scannerforum.nl


20-01-2009

Ericsson bouwt super 3G-netwerk

Tien keer sneller mobiel breedband

Netwerkleverancier Ericsson gaat in Stockholm zijn eerste commerciële 'super 3G'-netwerk bouwen. De opdrachtgever is de Zweedse mobiele netwerkprovider Teliasonera. De twee bedrijven hebben hun plannen vorige week bekendgemaakt.

Het netwerk wordt gebaseerd op long term evolution (LTE), een technologie die 3G-netwerken verder verbetert. Het wordt daarom ook wel 'super 3G' genoemd, maar Ericsson en Teliosonera prefereren de term 4G.

Veel sneller
Het nieuwe netwerk zal circa tien keer sneller zijn dan de mobiele breedbandnetwerken van vandaag, belooft Ericsson. Het geeft voorbeelden van mogelijke toepassingen, zoals onderweg on-demand tv-shows in HD-kwaliteit bekijken. "Het nieuwe 4G-netwerk zal voor breedband doen wat de mobiele telefoon deed voor bellen", luidt het.

Opkomst van LTE
Ericsson en Teliasonera zijn begonnen met de uitrol in Stockholm en willen in 2010 commercieel van start gaan met het netwerk. Waarschijnlijk hebben ze dan geen primeur.

Volgens marktonderzoeker ABI Research heeft de Amerikaanse telecomprovider Verizon zijn LTE-uitrolplannen namelijk versneld en streeft het bedrijf naar een lancering in 2009. De verwachting is dat mobiele operator NTT eveneens dit jaar LTE zal uitrollen in Japan.

De technologie is zonder twijfel begonnen aan haar opkomst. Wereldwijd hebben in totaal meer dan achttien operators plannen aangekondigd voor de uitrol van LTE, aldus ABI Research. De meeste van deze bedrijven mikken op een lancering in 2011 of 2012.

bron: zdnet.be


18-01-2009

Geheime Amerikaanse spionagesatelliet gelanceerd

Van op Cape Canaveral in Florida is een zware Delta-IV draagraket met een ultrageheime Amerikaanse spionagesatelliet gelanceerd. Dat meldt een Amerikaanse ruimtevaartbron. Het doel van de missie is nog onbekend.

Futuristisch
De futuristisch ogende Delta-IV Heavy vertrok vanochtend met als 'passagier' de NROL-26 satelliet van het NRO. Dat is de Amerikaanse overheidsdienst die werkt met spionagesatellieten. Of de missie geslaagd is, is nog niet bekendgemaakt. Ook de aard van de satelliet is niet prijsgegeven.

Afluistersatelliet
Volgens een deskundige zou het gaan om een grote geostationaire afluistersatelliet. Ze zou communicaties afluisteren van vijandelijke regeringen en terreurorganisaties zoals al-Qaida. De info zou rechtstreeks naar het Pentagon, het Witte Huis en het State Department gaan en daar helpen beslissingen te maken.

bron: hln.be


17-01-2009

Gsm-operatoren tegen stralingsnorm Brussels Gewest

Slechtere dekking en meer masten

De drie Belgische gsm-operatoren gaan niet akkoord met de plannen om de norm voor elektromagnetische straling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te verlagen. Aanleiding is de beslissing van het Grondwettelijk Hof, dat gisteren verklaarde dat het gewest bevoegd is om de norm te verlagen van 20,6 Volt per meter naar 3 V/m.

Proximus, Mobistar en Base, verenigd in het GSM Operators’ Forum (GOF), betreuren de beslissing. De nieuwe norm van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal tot een vermindering van de kwaliteit van de mobiele netwerken leiden, waardoor de dienstverlening in het gedrang komt, klinkt het in een gemeenschappelijke verklaring. Om dit te vermijden zullen de mobiele operatoren veel meer antennesites moeten plaatsen.

De normverlaging binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sleept al twee jaar aan. Op 16 februari 2007 keurde het Brussels parlement een ordonnantie goed om de normen te verstrengen. Op 24 augustus 2007 ging het GOF in beroep, met als argument dat die beslissing enkel op federaal niveau (onder Volksgezondheid en Elektronische Communicatie) kon genomen worden. Ook de federale overheid volgde hen hier in.

De normverlaging moet al vanaf 14 maart van kracht zijn, al wachten de operatoren nog op een uitvoeringsbesluit. Dat bepaalt hoe ver de normverlaging precies zal gaan. Het GOF vreest dat er door de maatregel ook geen gedeelde antennesites meer mogelijk zijn, omdat de straling op die bewuste plaats dan te hoog zou zijn.

Precedent voor Vlaanderen
De beslissing van het Grondwettelijk Hof kan ook gevolgen hebben voor een normverlaging in Vlaanderen. Zo heeft het Vlaams parlement pas nog dezelfde normverlaging goedgekeurd. Toen verklaarde voorstander en Vlaams parlementslid Hans Martens (SP.a) dat enkel een aantal piekpunten moet worden aangepast, aangezien de norm in de praktijk meestal al wordt gehaald.

Als de verlaging er komt, dan heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de strengste norm in heel Europa. De Belgische norm (van 20,6 V/m) is al vier keer lager dan de Europese regelgeving, die op haar beurt vijftig keer langer is dan de internationale norm.

Ook antennes van de NMBS en het Astrid-netwerk (van de hulp- en veiligheidsdiensten) vallen onder de nieuwe regels.

bron: zdnet.be


11-01-2009

di 20 januari 2009 19u01 lokale tijd: ISS contact!

Children's Hospital of Eastern Ontario, Ottawa, Ontario, Canada, telebridge via ON4ISS
Contact is a go for: Tue 2009-01-20 18:01:50 UTC 38 deg

Het grondstation is deze keer het Belgische ON4ISS en daarom kan het contact rechtstreeks op de 
gebruikelijke frequenties ontvangen worden.

Uplink 145.200 downlink 145.800 MHz

04-01-2009

ARISS radiocontact op TV

Het ARISS radiocontact van zaterdag 3 januari 2009 heeft de nationale media gehaald.

Voor een goed gevulde zaal en onder de deskundige begeleiding van Gaston, ON4WF, hebben 16 school- kinderen tussen 5 en 16 jaar oud hun vraag kunnen stellen aan NASA astronaut Mike Fincke, KE5AIT.

Er was ook ruime mediabelangstelling oa. van EEN (VRT) en VTM. Zowel tijdens het middag- als het avondnieuws kwam het ARISS radiocontact uitgebreid aan bod.

Videofragment op EEN
Videofragment op VTM

bron: uba.be


nog dieper in het archief

Gerelateerd

Feedback
. . . Altijd in opbouw . . .
Laatst gewijzigd: 24-10-2012


--Linkbanner van deze site--

Ontwerp & beheer : "nomoresecrets", juli 2003 - oktober 2012
Best bekeken met 1024x768 schermresolutie.